Intimhygiene - asan

Fakta om intimhygiene

Nina og Ellen

Legestudentene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl har skrevet boken «Gleden med skjeden» og er forfatterne bak den populære bloggen www.underlivet.blogg.no. Her deler Nina og Ellen viktige fakta om intimhygiene. Tekst: Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl

Friske jenter som har kommet i puberteten, har utflod i trusa hver eneste dag. Utfloden er en væske som kontinuerlig siver ut av skjeden fra den dagen underlivet vårt begynner å bli påvirket av hormonet østrogen, i starten av puberteten. 

Normalt siver det ut mellom en halv til én teskje utflod om dagen, men dette varierer fra kvinne til kvinne og gjennom syklusen.En del som går på hormonprevensjon, og ikke minst gravide, opplever økt mengde utflod uten at det betyr at noe er galt. Samtidig vil konsistensen variere, fra tyntflytende væske til slimete, trådaktig eggehvite rett før eggløsning.

Utflod er ikke bare normalt, det er et must. Den sørger for at skjeden er et selvrensende rør. Formålet med utfloden er å holde skjeden ren og skylle ut uønskede gjester som sopp og bakterier, samt døde celler fra slimhinnens overflate. I tillegg inneholder den vanligvis massevis av gode melkesyrebakterier, såkalte laktobasiller. Disse produserer melkesyre, noe som gir utfloden sin lett syrlig smak og lukt.

Enda viktigere er det at melkesyren skaper en lav pH som er helt essensiell for at skjeden skal ha det bra. De fleste sykdomsfremkallende bakterier trives nemlig dårlig i surt miljø. I tillegg vil alle melkesyrebakteriene forhindre at eventuelle dårlige bakterier får vilkår for å vokse, fordi de alle kjemper om den samme plassen og den samme næringen. Det endelige resultatet er at infeksjoner forhindres. Utfloden holder kort sagt underlivet friskt.

Samtidig smører den slimhinnene og holder dem fuktige. Tørre slimhinner sprekker fort opp, og da tar det ikke lang tid før det oppstår problemer. Tenk bare hvordan munnen hadde vært uten spytt. Uten utflod sprekker slimhinnen i skjeden opp, og man kan få små sår. Sex blir et lite mareritt, og i tillegg øker sjansen for seksuelt overførbare infeksjoner siden kroppens ytre barriere er skadet. Utflod er med andre ord ikke noe skittent som skal vaskes vekk fra skjeden, men en viktig alliert.

Problemet er at folk synes utflod er ekkelt, som om det er et tegn på urenhet eller manglende hygiene. I enkelte miljøer har det gått så langt at man føler at selve skjeden må vaskes ren for utflod. Det bør man absolutt ikke gjøre, siden dette kan forstyrre den naturlige balansen i underlivet og tørke ut de sarte slimhinnene. Resultatet av å vaske seg innvendig, og da særlig med såpe, er at man kan bli mer utsatt for sopp, bakteriell vaginose og seksuelt overførbare infeksjoner, som klamydia.

Underlivet trives best med varmt vann eller milde intimsåper. Man skal aldri bruke vanlig såpe i underlivet på grunn av de sårbare slimhinnene, som lett blir tørre og irriterte. Sterkt parfymerte såper kan i tillegg gi allergiske reaksjoner.  Ofte er kløe og svie nedentil et resultat av at man bruker for sterke produkter som ikke er tilpasset underlivet. Overdreven vasking, for eksempel flere ganger om dagen, er heller ikke sunt.

Hva kan da være grunnen til at kvinner føler behov for å rense skjeden eller bruke kraftige såper? For mange handler det nok om lukt. Flere kvinner vi har snakket med, bekymrer seg for om de lukter «normalt» nedentil. Friske underliv har lukt, sånn er det bare. Fersk utflod har en mild, syrlig lukt og smak på grunn av melkesyren i utfloden. Samtidig har vi godt med svettekjertler i lysken og på vulva. Trange bukser, syntetiske truser og ben i kors gjør at det blir varmt og godt mellom bena. Gjennom en lang dag vil man derfor, naturlig nok, svette en hel del også her. Kombinasjonen av en hel dags utflod, svette og en dæsj urinrester gir lukt. For å fjerne denne lukten på en mest mulig skånsom måte, er det lurt å bruke mild underlivssåpe. Såpe har den egenskapen at den klarer å fjerne de fettløselige stoffene som gjerne kan lukte litt.

Underlivets lukt er noe av det mest intime vi har. Som du har skjønt, er det helt normalt å lukte litt, særlig på slutten av en lang dag, men det skal som regel ikke lukte vondt. Vond lukt kan være et tegn på infeksjon og er en god grunn til å oppsøke lege. Hvis du har sjekket at det ikke er en infeksjon som er årsak til luktplagene, kan et godt råd være å gå med løse bukser eller skjørt, bruke bomullsundertøy og ikke minst, sørge for en normal intimhygiene med tilpassede produkter som bevarer underlivets normalflora og ikke tørker ut slimhinnene.

 

Nina og Ellen