Bli kjent med eget underliv - asan

Bli kjent med eget underliv

Artikkelen er skrevet av Helene Svabø og Sigrun Stenseth, som har podcasten Femihelse sammen. Der snakker de om kvinnehelse fra A til Å. Slik at vi alle kan bli tryggere på egen kropp.

Normalt underliv

Hva er egentlig et normalt underliv?

Det siste året har vi i Femihelse kanskje først og fremst lært, hvor lite vi faktisk kan om kvinnekroppen. Som at underliv er like forskjellige som fjesene våre eller at puppene faktisk ikke er ment for å være helt symmetriske. Kanskje opplagt for noen, men vi vet at det er lett å glemme. En oppfordring fra oss er derfor å snakke mer sammen, også om de tingene som er litt kleine sånn at “normalt” kanskje kanskje kan bli litt mer enn hva det har vært. For er det en ting som er sikkert, så er det at det finnes ingen mal for hvordan vi skal se ut!

Hvorfor ser egentlig underlivet vårt ut som det gjør?

Vagina, eller mer nøyaktig vulva, og alle deler av vulva, kommer i alle forskjellige former, farger og størrelser. Vulva er den ytre delen av kjønnsorganet vårt, altså det vi kan se. Den består av de ytre og de indre kjønnslepper som omkranser vulva. Disse varierer både i farge og i form. Hos noen lukker de ytre kjønnsleppene seg rundt resten av vulva, men hos andre kan de indre kjønnsleppene være de lengste og synes godt utenfor de ytre kjønnsleppene. Hos noen er de brune, andre mer “hudfargede” og hos noen mer rosa. Så som Skittles kommer de i alle mulige farger.

Innenfor kjønnsleppene er det første man møter klitoris. Navnet kommer fra gammelgresk, κλειτορίς, kleitoris, og betyr egentlig «liten bakke». Ganske så passende! Det vi kan se av klitoris er faktisk bare toppen av “isberget”, og selv om det kan se ut som om den bare er en centimeter eller to er den faktisk ganske stor. En klitoris kan være 6-8 cm[1], men går innover i kroppen. Så fascinerende! En fun fact er at det man tidligere har kalt for “vaginal orgasme” faktisk er en klitorisk orgasme, det er bare det at det er “armene” til klitoris som stimuleres fra innsiden av skjeden, tror man i dag. Derfor er det nå flere som tror at det som ble omtalt som g-punktet også er at man treffer klitoris fra innsiden.

[2]

Normalt underliv


 

Etter klitoris kommer urinrøret. Det er ikke så lett å få øye på sånn uten videre. Hos kvinner er urinrøret ca 4 cm og leder opp til blæren.

Deretter kommer inngangen til vagina, også kalt for skjeden. Her kommer mensen og utflod ut, og av og til et par babyer. Det er også her blant annet tamponger, penis og fingre føres inn. Altså en kanal som brukes til ganske mye. Skjeden er gjennomsnittlig 7-10 cm i lengde. På hver sin side av skjeden ligger de bartholinske kjertlene. Det er disse som gir fuktighet når man blir opphisset. Helt til slutt, før vi kommer til anus, er mellomkjøttet.

Viva la vulva!

Dette er kvinnens underliv, kort oppsummert! Det som er fint å tenke på er at alle delene av underlivet egentlig kan sammenlignes med fjeset vårt. Ikke bokstavelig talt selvfølgelig, men fordi de er like forskjellige som ørene, øynene, nesa, munnen, håret, hudfarge osv. Og vi vet jo alle at fjesene våre er forskjellige - og det er vi jo veldig vant til. Så selv om vi kanskje ser vulva litt mindre enn fjeset er det fint å vite at ditt underliv er like unikt som deg og at det du har er like normalt som alt annet.

Les også: Normalt underliv

NOralt underliv