Hvorfor er god hygiene viktig? - asan

Intimhygiene - hvorfor er god hygiene viktig?

God intimhygiene er viktig for velvære og bidrar til god helse. Men hva legger vi i «god hygiene» når det kommer til underlivet?

helena engerVi har snakket med lege og gynekolog Helena Enger om hvorfor god hygiene er så viktig, og hvordan vi kan ta vare på underlivet. Det sies at underlivet er selvrensende – hvorfor må den da vaskes?

– Skjeden er selvrensende og har masse gode bakterier, som laktobasiller eller melkesyrebakterier, og de hjelper med å undertrykke uønskede bakterier. Men noen ganger trenger underlivet ekstra hjelp på veien med å opprettholde de gode bakteriene, sier Enger.

God intimhygiene handler ikke bare om å vaske seg nedentil, men vel så godt om å ikke vaske seg for godt.

– Gynekologer er generelt opptatt av å unngå overdreven intimvask fordi det kan virke skadelig. Når man vasker seg er det viktig at man ikke ødelegger kroppens naturlige forsvar, sier Enger.

Les også: Hvor ofte bør man dusje?

God hygiene handler om selvtillit

Det er viktig å føle seg vel i egen kropp – derfor spiller god intimhygiene en viktig rolle. Ved å ta vare på underlivet kan man være trygg på at alt er som det skal være. Enger påpeker at jenter er svært oppmerksomme på egen lukt og bekymrer seg for om andre synes de lukter vondt.

– Jeg har aldri hørt jenter kommentere andres lukt, men kommenterer ofte sin egen, sier hun.

Gode rutiner gir god intimhygiene

Engers beste tips til å holde underlivet friskt og sunt er å vaske seg ved behov og følge med på endringer nedentil. Ved å gjøre det til en vane blir man bedre kjent med seg selv og kan lettere merke om det er noe som ikke stemmer.

– Hvis man opplever at utfloden blir litt annerledes kan det være at de uønskede bakteriene blir i overtall og da kan man hjelpe underlivet med å opprettholde den naturlige balansen, sier Enger.

Gi underlivet ditt stellet det fortjener:

  • Bruk intimvask med tilpasset pH-verdi

  • Barber underlivet med riktig fremgangsmåte og med milde produkter, for eksempel Asan Shower&Shave.

  • Følg med på endringer i underlivet: lukt i underlivet signaliserer endringer i pH-verdi og kan føre til infeksjoner

  • Tiss etter samleie og tørk deg fremover og bak ved dobesøk for å unngå infeksjoner