Normalt underliv - asan

Normalt underliv

Hva er egentlig et normalt underliv? Normal betyr per definisjon vanlig, ordinær, noe som ikke skiller seg ut, men alle underliv er unike – derfor må man kunne si at det er helt normalt at underlivet ditt skiller seg fra andres.

helena engerUnderlivet er unikt

Lege og gynekolog Helena Enger forstår hvorfor jenter lurer på hvordan et normalt underliv skal se ut. Det er mange ulike former og fasonger å sammenligne seg med, og derfor finnes det ingen «fasit» på hvordan et normalt underliv skal se ut.

– Jenter er selvkritiske og sammenligner seg selv med andre, enten det er venninner eller noe de har sett på TV. Det er en svært jentete ting. Gutter er ikke like opptatt av hvordan underlivet ser ut, sier hun.

Barberingstrenden har ført til at underlivets form har blitt mer synlig, og dermed økt fokuset på utseendet nedentil. Sannheten er at underlivets utseende er like unikt som ansiktet ditt. Proporsjoner varierer og noen har lengre kjønnslepper enn andre – og det er helt greit!

For mye utflod?

Noen kan også være usikre på om de har normal mengde utflod. Enkelte føler at de har for mye utflod, mens andre føler at de har for lite. Mengde utflod avhenger av mange ting, deriblant menstruasjonssyklus og om man går på p-piller eller annen hormonell prevensjon.

– Som gynekolog ser jeg at noen av de som føler de har for mye utflod, har helt vanlig mengde, sier Enger.

Slik vet du om du har et normalt underliv

Et normalt underliv skal ikke klø, svi eller være smertefullt. Men man må kjenne litt etter selv om man synes man har det godt i underlivet.

– Det er ingen fasit på hvordan man skal se ut eller føle seg nedentil, derfor må man være obs på forandringer og gjøre vurderinger deretter, sier Enger.

Endringer i pH-verdi kan være tegn på at underlivet har unormalt mange uønskede bakterier, og merkes gjerne ved lukt, svie eller kløe i underlivet. Da kan det være lurt å bruke Asans intimvask for å opprettholde hudens naturlige beskyttelsesfunksjon.

Les også: Bli kjent med eget underliv