Smerter i underlivet - asan

Smerter i underlivet

Smerter i underlivet

 

Smerter i underlivet – vestibulitt og vaginisme

Noen jenter opplever å få smerter i underlivet som ikke går over. Da er det en sjanse for at de har fått det som vi kaller for vestibulitt og vaginisme, og som vi synes at mange flere burde vite hva er slik at også flere kan få riktig behandling.

Opplever du smerter i underlivet når du skal sette inn en tampong, går med stramme jeans eller skal ha sex, er det noe som ikke er som det skal. En av grunnene til dette kan være vestibulitt og vaginisme.

Vestibulitt

Vestibulitt er smerter lokalisert rundt skjedeåpningen som utløses ved berøring som for eksempel ved sex. Smertene beskrives av mange jenter som brennende og sviende smerter.

Dette er fordi det vokser til flere overflatiske nerver til som gjør at all berøring, uansett hvor lett den er, etterhvert oppleves som smerte. [1]

Vaginisme

Vaginisme kan bedre beskrives som en muskulær smerte. For mange minner det litt om menstruasjonssmerter, bare at den er mer eller mindre kontinuerlig. Har man vaginisme blir muskulaturen i bekkenet øm og stram og dette kan man kjenne som smerter både nederst i magen og i ryggen. Vaginisme kan ofte være stressavhengig og kan sammenlignes med å stramme musklene i nakke og skuldre etter en lang dag foran PCen på jobb eller skole. Hvis du har en tendens til å stramme musklene i nakke og skuldre kan du ha en tendens til å stramme musklene i resten av kroppen også. Hvis man strammer musklene i underlivet er det en større sjanse for at man ender opp med vaginisme.

Noen opplever å kun få den ene tilstanden, men for mange går de hånd i hånd. En samlebetegnelse for smerter i underlivet er vulvodyni.

Vanlige symptomer på vestibulitt og vaginisme:

 • Stikkende, sviende, brennende smerter ved berøring
 • Smerter under og etter samleie
 • Smerter i underlivet og i skjeden
 • Svie, stikkende smerter, kløe og kramper
 • Smerter hvis man sitter lenge eller sykler
 • Smerter ved bruk av trang jeans eller undertøy som strammer.

Behandling av smerter i underlivet

Selv om det er skikkelig kjipt å ha vestibulitt og vaginisme så er det fint å vite at de aller fleste blir helt bra. Hvis du tror at du har en eller begge tilstandene anbefaler vi å ta kontakt med legen din eller en gynekolog som har kjennskap til det slik at de kan sette en diagnose. Dette gjøres med en enkel gynekologisk undersøkelse og er lite smertefull og fort gjort. Dersom man får diagnosen er det flere muligheter for behandling. Mange har god erfaring med manuell behandling hos osteopat eller fysioterapeut med spesialisering i underlivssmerter.

Noe du kan gjøre selv?

Ja! Dette kan du selv gjøre for å unngå eller redusere smerten i underlivet:

 • Det viktigste du kan gjøre selv er å prøve å unngå å stramme muskulaturen i underlivet. Pass på å puste godt ned i magen.
 • Gjør knipeøvelser. Når du kniper kjenner du at du strammer muskulaturen og da blir det lettere å slappe av etterpå.
 • Ikke sitt med bena i kors. Det er ikke en avslappende sittestilling for bekkenmuskulaturen og det er bedre å ha en god sittestilling med begge bena i bakken og avslappet mage.
 • Yoga eller pilates kan hjelpe deg med å både slappe av, men også komme i kontakt med musklene dine.
 • Unngå trange jeans og stringtruser som kan fremprovosere smertene.
 • Unngå å løpe, sykle eller drive tung styrketrening dersom du opplever at det trigger smertene dine.
 • Ikke ha sex hvis det gjør vondt. Sex skal ikke være vondt.

Artikkelen er skrevet av Helene Svabø og Sigrun Stenseth, som har podcasten Femihelse sammen. Der snakker de om kvinnehelse fra A til Å. Slik at vi alle kan bli tryggere på egen kropp.

Femihelse