Sopp i underlivet

Asan sopp i underlivet

Sopp i underlivet oppstår naturlig i skjeden og skyldes oppblomstring av soppen Canadia albicans som finnes naturlig i kroppen. Oppblomstringen skjer gjerne når den naturlige bakteriefloraen i underlivet blir forstyrret, og soppen øker i mengde. Soppinfeksjoner er ikke skadelige – men særlig behagelige er de heller ikke.

Svært mange kvinner får sopp i underlivet i løpet av livet, men soppinfeksjoner på kjønnsorganet rammer sjeldent menn. Dette er fordi sopp trives veldig godt i skjeden, der det er varmt og godt, og ikke fullt så godt på penis. Sopp i underlivet er derfor ikke en hyppig plage blant menn.

Diabetikere og gravide er spesielt utsatt, og etter en antibiotikakur er man lettere mottakelig for soppinfeksjoner.

Symptomer på sopp i underlivet

De vanligste symptomene på sopp i underlivet er kløe, svie eller smerte ved sex. Kvinner merker gjerne at de kan få tykk, hvit og illeluktende utflod, og menn kan oppleve sprekkdannelse.

Sopp i underlivet innebærer ofte ganske ubehagelige symptomer. Hvilke symptomer man får og i hvilken grad vil variere fra person til person, og noen er så heldige og slipper symptomer i det hele tatt. Her er de vanligste symptomene på sopp i underlivet hos kvinner:

  • Kløe og svie

  • Tørre, røde og hovne slimhinner

  • Sårhet ved samleie

  • Endringer i utflod

Kløe og svie i underlivet er de vanligste symptomene på sopp i underlivet som resultat av irritasjonen huden opplever. Slimhinnen kan bli tørr, rød og hoven. Derfor kan kvinner ofte oppleve sårhet eller smerte ved samleie. Endringer i utflod kommer ofte i form av tykt, hvit utflod som kan være luktfri, men kan også være tynnflytende og minne om lukten av gjær.

Symptomer hos menn omfatter plager på forhud og glans, som rødt utslett, kløe og sprekkdannelse.

Behandling av sopp i underlivet

Sopp i underlivet er vanligvis enkel å behandle. Apoteket selger reseptfrie legemidler mot soppinfeksjoner, både vagitorer og salve. Får du stadig tilbakevendende soppinfeksjon i underlivet bør du imidlertid kontakte lege, da det kan være tegn på andre infeksjoner i underlivet.

Slik unngår du soppinfeksjon

Det finnes en rekke tiltak du kan gjøre i det daglige for å sikre at underlivet er på rett spor. Asans intimvaskprodukter er spesielt utviklet for sensitiv hud og kan brukes til daglig intimvask.

Se våre beste tips til å forebygge sopp i underlivet.