Sopp i underlivet - symptomer og behandling

Sopp i underlivet

Kvinne undersøker symptomer på sopp i underlivet med forstørrelsesglass

Sopp i underlivet oppstår naturlig i skjeden og skyldes oppblomstring av soppen Canadia albicans som finnes naturlig i kroppen.

Oppblomstringen skjer gjerne når den naturlige bakteriefloraen i underlivet blir forstyrret, og soppen øker i mengde. Soppinfeksjoner er ikke skadelige – men særlig behagelige er de heller ikke.

Svært mange kvinner får sopp i underlivet i løpet av livet, men soppinfeksjoner på kjønnsorganet rammer sjeldent menn. Dette er fordi sopp trives veldig godt i skjeden, der det er varmt og godt, og ikke fullt så godt på penis. Denne type infeksjon er derfor ikke en hyppig plage blant menn.

Diabetikere og gravide er spesielt utsatt, og etter en antibiotikakur er man lettere mottakelig for soppinfeksjoner.

Sopp i underlivet - symptomer 

Symptomer på sopp i underlivet er ofte kløe, svie eller smerte ved sex. Kvinner merker gjerne at de kan få tykk, hvit og illeluktende utflod, og menn kan oppleve sprekkdannelse på penis.

Sopp i underlivet kan innebære ubehagelige symptomer, men hvilke symptomer man får og i hvilken grad vil variere fra person til person. Her er vanlige symptomer på sopp i underlivet hos kvinner:

  • Kløe og svie

  • Tørre, røde og hovne slimhinner

  • Sårhet ved samleie

  • Endringer i utflod

Kløe og svie i underlivet er de vanligste symptomene på sopp i underlivet som resultat av irritasjonen huden opplever. Slimhinnen kan bli tørr, rød og hoven. Derfor kan kvinner ofte oppleve sårhet eller smerte ved samleie. Endringer i utflod kommer ofte i form av tykt, hvit utflod som kan være luktfri, men kan også være tynnflytende og minne om lukten av gjær.

Symptomer hos menn omfatter plager på forhud og glans, som rødt utslett, kløe og sprekkdannelse.

Behandling av sopp i underlivet

Sopp i underlivet er vanligvis enkel å behandle. Apoteket selger reseptfrie legemidler mot soppinfeksjoner, både vagitorer og salve. Får du stadig tilbakevendende soppinfeksjon i underlivet bør du imidlertid kontakte lege, da det kan være tegn på andre infeksjoner i underlivet.

Husk å ta vare på underlivet ditt

Asan mild intimvask med Tranebær og silkeekstrakt er spesielt utviklet for sensitiv hud og daglig intimvask. Den lave pH-verdien tilsvarer hudens egen, og sammen med melkesyre medvirker dette til å opprettholde hudens naturlige beskyttelsesfunksjon.

Tranebær Asan